ציפי פזי
מטפלת רגשית לילדים, מתבגרים והורים
נהוג לומר שילד לא מגיע עם ספר הדרכה ועל ההורים להתמודד עם המעבר להורות בעצמם, דרך ניסוי וטעיה, להבין את שפת הילדות השונה כל-כך משפתם של מבוגרים...
בהמשך, כאשר המשפחה מתרחבת, עם כניסתו של הילד השני, השלישי... לצד השמחה והאושר מגיעים קשיים נוספים, חוסר אונים הקשור גם לחלוקת הקשב והמענה על צרכים שונים של גילאים שונים, כעסים, עייפות ופעמים רבות, תסכול של שני הצדדים ורשימת "הצריך" והקושי להתמודד מתארכת.
משפטים כמו " הוא מוציא אותי מהדעת... היא עקשנית וחוצפנית... אני נמנע מלהעיר לו כי מיד הוא מתחיל לצעוק... כל הזמן יש מתח בבית... היא כל הזמן מציקה לאחיה... הוא אף פעם לא מרוצה..." נשמעים בקליניקה מתוך יאוש, אכזבה, תסכול.
הורים זקוקים ל"מרחב מוגן ובטוח" כדי לתת ביטוי לקושי בדיאלוג הקיים בינם לבין עצמם ובינם לבין ילדם. מרחב שמאפשר לבחון, להרגיש, להבין ביחד, להאיר את הרגישויות השונות הקיימות בבית. רגישויות שעולות לעיתים מתוך שיחזור קולות מן העבר המשפחתי של כל אחד מן ההורים.
מהו טיפול והדרכת הורים?
טיפול בהורות מתמקד ביחסים של ההורה והילד, תוך התייחסות לקשר בין עולמו הפנימי של ההורה, חווית ההורות והקונפליקט שנוצר במפגש עם ילדו.
ההורים הם הדמויות המשמעותיות ביותר בחיי הילד וככאלה הם משמשים מנוף עיקרי לתהליך המשפיע ישירות על ילדיהם. הרחבת המודעות והגדלת טווח ההסתכלות אצל ההורים, גורמת לשינוי התנהגותי אצל הילד.
הילד עובר תהליכי צמיחה והתחזקות. ראיית הקשר הורה – ילד היא מוקד הטיפול.
מטרה ותהליך הטיפול
במסגרת הפגישות עולים לעיתים קרובות הקשיים במערכת היחסים שבין הילד או המתבגר לבין הוריו.
במצבים אלו עצות והנחיות לא תמיד עוזרות.
כמטפלת חשוב לי לספק מרחב לדיאלוג ולתקשורת כדי לקדם ולשפר את היחסים ביניכם לבין הילד.
לחזק את הנוכחות ההורית בבית כדרך לתמוך בילד ולחזק אותו.
מרחב לביטוי אישי, להקשבה, לעיבוד רגשות שאי אפשר יותר להתעלם מהן.
מרחב שמאפשר לכם "לעשות סדר", להעריך את הבעיות, להגדיר ציפיות ומטרות. מרחב שנועד לסייע לכם להתמודד עם אתגרי היום יום שאתם חווים.
אני מאמינה שצריך ואפשר לבדוק לעומק מה קורה ביניכם לבין ילדכם ומהם המקומות בהם יש קושי וצורך בשינוי.
בפגישות שאני מקיימת עם הורים חשוב לי לאפשר גם מפגש בין ההורים לבין עצמם. מפגש שמאפשר לבטא את הקונפליקטים ואת הקשיים שקודם לכן הודחקו או היו חסומים.
הדיאלוג הפנימי אצל ההורה הוא שמשנה את המציאות בבית מבלי לערב את הילד בתהליך.
התוצר של התהליך הזה הוא דיאלוג שמאפשר לכם להבין היטב את הילד ואת צרכיו ולהתמודד בצורה הולמת עם קשייו.
בטיפול והדרכת הורים המיקוד הוא בילד, בצרכיו, בעולמו הרגשי ובקשייו והדיאלוג כפול - דיאלוג עם הילד וביניכם לבין עצמכם.
הניסיון לימד אותי כי קשיים בדיאלוג בין ההורים לבין עצמם, באים אחר כך לידי ביטוי בקשיים בדיאלוג עם הילד וקשיים בהבנת הילד. במצבים אלה טיפול בהורות יתרום גם ללא השתתפות הילד בטיפול.
הניסיון לימד אותי שקשיים בדיאלוג שבין ההורים לבין עצמם, באים אחר כך לידי ביטוי בקשיים בדיאלוג עם הילד ובהבנת הילד. במצבים אלה טיפול וליווי הורי יתרום גם ללא השתתפות הילד בטיפול.
אתם מוזמנים לפגישה אישית, בה ניתן יהיה להיכנס לעומק הדברים ולהבין טוב יותר את ההתמודדויות של הילדים ואת הדרך הטיפולית המאפשרת לזהות ולהבין את הבעיה, לתקף לילד את רגשותיו ולעזור לו לשנות את מה שחוסם את התפתחותו האישית.
ציפי פזי
במאמרים הבאים תמצאו מידע רב ותיאורי מקרה בנושאים מגוונים שיעזרו לכם להבין את הקושי או הבעיה של הילד/ה שלכם, את עולמו של המתבגר/ת הפרטיים שלכם, את המורכבות ביחסים בין הורים לילדים ומתבגרים, את המחסומים הקשורים להורות ולדיאלוג בין הורים, ממה הם נובעים וכיצד הם משפיעים על הילד.
כדאי לדעת...